Nenumaldomai artėjant Kalėdoms, daugėja ir malonių šventinių rūpesčių – reikia pasipuošti namus, išsikepti kūčiukų. Todėl gruodžio 9-ąją gimnazijos pirmokai vyko į Šiaulių profesinio rengimo centrą. Čia jie dalyvavo edukaciniame užsiėmime „Kalėdinės kojinės siuvimas ir dekoravimas“. Mažieji pirmokėliai mokėsi siūti sagas ir dygsniuoti. Buvo smagu stebėti susikaupusius vaikus ‒ net ir didieji šnekoriai pritilo. Kažkas įsidūrė į pirštą, kažkam suskaudo pilvą, nes ne viskas pavyko iš pirmo karto. Džiugu, kad gerosios siuvėjos visiems padėjo, paaiškino. Na, o kai apsilankėme siuvimo ceche ‒ beveik visi panoro būti siuvėjais!
Gruodžio 13-ąją vykome į Žaliūkių malūnininko sodybą-muziejų. Ten vaikai mokėsi kepti kūčiukus. Jie sužinojo, kad kūčiukai, prėskučiai arba šližikai – tradicinis lietuvių Kūčių vakarienės patiekalas. Laikantis tradicijų, kūčiukus reikėtų kepti patiems Kūčių dieną ar išvakarėse, nes tik pagamintas namuose, pačių rankomis šis patiekalas įgauna prasmę. Edukacinės programos metu vaikai iš mielinės tešlos formavo, pjaustė dailius kūčiukus ir dėjo juos į skardą. O kol kūčiukai kepė krosnyje ‒ visi atidžiai klausėsi muziejaus darbuotojos pasakojimo apie Šv. Kūčių ir Kalėdų tradicijas, žaidė žaidimus, būrė ateitį, šoko ratelius.
Kūčiukams iškepus, visi sėdo prie bendro stalo ir ragavo iškeptą skanėstą. Namiškiams mažieji parvežė ne tik po saują kūčiukų, bet ir senovinį jų receptą.
1 klasės mokytoja Aušra Adomaitytė