Gimnazijoje nuvilnijo tradicinė „Rudenėlio šventė“. Pradinių klasių mokiniai kartu su tėveliais kūrė moliūgų žibintus, kuriais bendruomenė džiaugėsi visą savaitę. Vėliau atliko tiriamąją veiklą su vaisiais ir daržovėmis.
Pirmos klasės mokiniai savo veiklą pradėjo nuo mįslės „Kas dosnesnis už karalių?“ Buvo įvairių spėjimų, bet teisingas atsakymas – ruduo. Ant stalo puikavosi rudens gėrybės: obuoliai, kriaušės, morkos, pomidorai ir daržo karalius – moliūgas. Pasiskirstę komandomis mažieji kibo į darbą. Spėjo, o po to skaičiavo, kiek kriaušėje ir obuolyje yra sėklų, duomenis fiksavo lentoje, matavo moliūgo apimtį, drauge jį pasvėrė – 18 kilogramų ir 100 gramų! Tai bent! Vaikai spėliojo, kiek gali būti sėklų moliūge, o kolektyviai suskaičiavę išsiaiškino, kad jame buvo apie 300 sėklų, net ir paragavo jų. Smagiausia buvo spausti sultis iš vaisių ir daržovių, jas uostyti, palyginti spalvas, paragauti, išrinkti skaniausias. Tai buvo obuolių sultys. Pabaigai Matas pavaišino visus gardžiomis spurgomis. Nors pamokų nebuvo, bet labai daug išmoko pirmokai.
Trečiokai atliko eksperimentą ,,Užsikimšk nosį“. Užmerkę akis ir užspaudę pirštais nosį jie ragavo šakute sutrintas šaknines daržoves morką ir bulvę, obuolio skiltelę. Paaiškėjo, kad taip pasivaišinus sunku atskirti, ką teko ragauti. Vaikai išsiaiškino, kad taip nutiko todėl, kad liežuvis skiria saldų, sūrų, kartų ir rūgštų skonius. Kitus skonio atspalvius padeda atskirti uoslė, todėl užspausta nosimi sunku nustatyti, ką valgome. Daug diskusijų ir emocijų sukėlė ir praktinė-tiriamoji veikla. Mokiniai aiškinosi, kiek sulčių galima išspausti iš vieno kilogramo vaisių ar daržovių. Dirbdami grupėse jie iškėlė hipotezę ir ją tikrino spausdami obuolių, morkų, kriaušių, apelsinų sultis. Paaiškėjo, kad didžiausią kiekį sulčių galima išspausti iš kriaušių, o mažiausią – iš morkų. Kiek džiaugsmo buvo toms komandoms, kurių iškelta hipotezė pasitvirtino! Na, o atlikus rimtą darbą ir suformulavus išvadą – labai smagu išspaustų sulčių paskanauti.
Ketvirtokai savo išmonę demonstravo atlikdami eksperimentus su vaisiais ir daržovėmis. Sužinojo, kaip violetinio kopūsto sultys keičia spalvą sumaišius jas su actu ar soda. Išsiaiškino, kokia turi būti burokėlių sulčių koncentracija, kad per jas nieko nesimatytų. Suprato, kodėl pipirai gali „čiuožti“ vandeniu. Stebėjo, ar apelsinas skęsta vandenyje. Eksperimentuodami nukeliavo į stebuklingą pasaulio pažinimo pasaulį.
Pradinių klasių mokytojos











