Nuskambėjo paskutinieji XI tarptautinio akordeono muzikos festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ akordai

Netruko prabėgti trys mėnesiai ir jau nuskambėjo paskutinieji XI tarptautinio akordeono muzikos festivalio-konkurso „Linksmasis akordeonas“ garsai. Baigiamasis festivalio etapas truko visą savaitę. Jį lapkričio 18 dieną savo puikiu pasirodymu pradėjo gimnazijos absolventas Martynas Levickis, į koncertų salę „Saulė“ sukvietęs šiauliečius paklausyti programos „Ekstremalus klasikos pliūpsnis“.

Po kelių dienų, lapkričio 24-ąją, gimnazijoje šurmuliavo ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos, Estijos, Baltarusijos bei Ukrainos akordeonistai. Tarptautinio seminaro „Atlikimo raiškos meno tendencijos XXI amžiuje“ dalyvius ir klausytojus savo muzikavimu pasveikino Eglė Bartkevičiūtė. Seminaro metu turėjome galimybę susipažinti su festivalyje dalyvaujančių šalių akordeonistų veikla ir pasiekimais.

Lapkričio 25 diena – jaunųjų atlikėjų konkursas. Konkurse dalyvavo virš 120 dalyvių iš jau minėtų penkių šalių. Jie varžėsi aštuoniose kategorijose. Atlikėjus vertino dvi tarptautinės komisijos. Konkurso „Grand Prix“ apdovanojimus pelnė Baltarusijos, Ukrainos Lietuvos, jų tarpe ir mūsų gimnazijos auklėtiniai. Konkurso laureatų apdovanojimas ir koncertas vyko koncertų salėje „Polifonija“ kartu su svečių iš Ukrainos kolektyvu instrumentine grupe „Karpatų šaltinis“. Ukrainiečių temperamentas ir profesionalumas užkariavo klausytojų širdis, kurie sunkiai tilpo salėje. O jaunieji akordeonistai džiaugėsi ne tik savo sėkme, bet ir jiems dovanotu svečių koncertu.

Festivalio baigiamasis koncertas „Skambėk, Šiaulių žeme!“ vyko koncertų salėje „Saulė“. Tai dviejų dalių koncertas. Pirmoje dalyje skambėjo šiauliečio kompozitoriaus Algirdo Bružo specialiai festivaliui sukurtas kūrinys „Penki vilties ženklai“ kameriniam orkestrui ir akordeonų kvartetui ir akordeonisto, mūsų gimnazijos absolvento Romo Morkūno kūriniai. Džiugu, kad daugelis atlikėjų taip pat buvę šiauliečiai. Šiauliečių muziką atliko šiauliečiai – taip skambėjo Šiaulių žemė. Koncerto antroji dalis – tai festivalio „Linksmasis akordeonas“ baigiamasis koncertas, kuriame pasirodė svečiai iš Ukrainos, orkestro „Baltic tremolo“ sudėtyje grojo Šiaulių Sauliaus Sondeckio menų gimnazijos akordeonistai, Šiaulių krašto muzikos mokyklų mokytojai, Latvijos ir Estijos akordeonistai. Jau vienuoliktą kartą mūsų festivalio koncertų programas vedė festivalio koncertų koordinatorė Raimonda Sližienė.

Baigiamasis festivalio kūrinys – visų Šiaulių krašto muzikos mokyklų akordeonistų bendradarbiavimo patvirtinimas. Į sceną žengė mokyklų – festivalio partnerių jaunimas: Šiaulių 1-osios, Šiaulių Dainų, Kuršėnų ir Kelmės muzikos ir meno mokyklų akordeonistai – mūsų ateitis.

Esame dėkingi visiems bendradarbiavusiems, organizuojant XI tarptautinį akordeono muzikos festivalį-konkursą „Linksmasis akordeonas“.

Mokytoja Marytė Markevičienė

Kategorijos: Uncategorized.

Komentavimo galimybė išjungta.